Ekin Yazın Dostları

Kitap Okurlarının Buluşma Noktası

Cennetin Doğusu (John Steinbeck)

Posted by sinaniy 15 Aralık 2022

İstanbul 2. Grup Mayıs 2023

Gazap ÜzümleriFareler ve İnsanlarİnci gibi eserleriyle dünya çapında büyük bir üne kavuşan Nobel ödüllü Amerikalı yazar John Steinbeck’in Cennetin Doğusu romanı, Amerikan edebiyatının başyapıtlarından biri olarak gösteriliyor. Steinbeck’in 1952 yılında yayımlanan ve “Bugüne kadar yazdıklarım, bu kitap için bir hazırlık niteliğindeydi.” şeklinde ifade ettiği eser, iyilik ve kötülük arasındaki mücadelenin antik zamanlardan bugüne uzanışını konu ediniyor.

Gerçek Yaşamdan “Amerikan Gerçekçiliği”ne Ulaşan Bir Yapıt

Steinbeck’in kendi yaşamından izler taşıyan Cennetin Doğusu, Kuzey California’daki verimli tarım arazilerinden olan ve yazarın gençlik yıllarında tarım işçisi olarak çalıştığı Salinas Vadisi’nde geçiyor. Kurgu ve olayların işleniş şekli bakımından Amerikan Gerçekçiliği akımına dahil edilen eser, bölgedeki çiftçi ailelerinin yaşamını tüm yönleriyle ele alıyor. Yazar, eserindeki karakter ve tipleri, burada karşılaştığı gerçek kişilerden yola çıkarak okurlarına aktarıyor.

İyi ve Kötünün Ezeli Mücadelesine Yakından Tanıklık Edin

Cennetin Doğusu, Amerika’da hayatta kalma mücadelesi veren ve sonunda yolları Salinas Vadisi’nde kesişen Trask ve Hamilton ailelerinin çekişmesini anlatıyor. Satır aralarında iyilik ve kötülüğün temellerini irdeleyen eser; “Kabil’in işlediği ilk günah karşılığında iyi ve kötünün doğuşu” ile “davranışlarda kader ve iradenin payı” gibi konularda okurlara önemli sorular yöneltiyor.

Trask ve Hamilton ailelerinin bireyleri üzerinden insanın temel özellikleri, sahip olduğu değerler ve davranış biçimlerini irdeleyen Cennetin Doğusu; okurlarını delilik ve bilgelik, erdemlilik ile ahlaksızlık, bağlılık ile nankörlük gibi zıt kutupları çarpıştırmaya çağırıyor. Mitler, kutsal kitaplardaki anlatılar ve metaforların bolca yer aldığı eser, insanoğlunun kendine dair kuşaklardır sorguladığı soruları bir potada eritiyor.

Reklam

Bir Yorum Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s